Elgstek, rødløk, glaserte gulerøtter og potet- og rotmos

Publisert 06/09/17
Kategorier: Oppskrift
 • 1 surra elgstek
 • 2 / 3ss  olje /smør
 • salt og pepper
 • 8 dl kraft eller vann (erstatt gjerne 1 dl med rødvin el øl)
 • Gulerot, timian og hvitløk
 • Poteter, persillerot og smør til potetmos
 • 1 ts rørte tyttebær i sausen
 • 2 ss rømme i sausen

Steken krydres med salt og pepper, brunes først i panne eller jernkjele med smør eller olje og finhakket rødøk. Legges i ildfast form, hell på 5 (8) dl vann eller kraft. Stekes på 70 grader 8-10 timer (over natta) eller 100 grader til kjernetemp 65-70 grader dvs. steketid på inntil 4 timer. Hvis du ikke har steketermometer må du følge godt med på tiden. Husk at temperaturen også stiger litt mens steken hviler.

Steiken kan også tilbredes i gryte: krydres, brunes, hell på 5 (8) dl vann, erstatt gjerne med 1 dl øl eller rødvin, sett på lokket, trekkes på kokepunktet i ca 2 (2,5) timer.

La steken hvile i 25 min før oppskjæring mens du lager potetmos og koker gulerøttene:

 1. Vask og skrell gulrøttene. Kutt gulrøttene i staver. Skrell et hvitløksfedd og ha i. Kok gulrøttene til de er nesten møre i lettsaltet vann. Sil av vannet, kast hvitløksfeddet.
 2. Smelt 1 ss smør i en kasserolle og press gjerne over 2 ss appelsinsaft. Tilsett gulrøtter, 0,5-1 ts sukker og finhakket timian. Frés over sterk varme til gulrøttene er karamelliserte, dvs. at de har fått en gylden farge. Dryss over litt salt og pepper før servering.
 3. Kutt poteter og persillerot i terninger og kok til de er møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og damp dem litt så alt vann forsvinner. Mos med en potetmoser, stavmikser eller en solid gaffel. Bland inn 4 ss gårdssmør, 1 dl melk eller fløte og litt salt og pepper.

Lag saus slik: Ha i kraften fra steken og 2 gårdsrømme, kok opp, rør ut maizena eller hvetemel i litt kaldt vann i en kopp og rør den så inn i sausen. Smak til med en 1 ts tyttebær og litt salt og pepper. Server rørte tyttebær ved siden av.

Skaffe selv: Maizena el potetsmel (2 ss) til jevning av sjy, rødvin til sausen, eventuelt litt fløte el melk til potetmosen og 2 ss appelsinsaft eller sitronsaft til glaserte gulrøtter