Elgstek, rødløk, glaserte gulerøtter og potet- og rotmos
- 1 surra elgstek
- 2 / 3ss olje /smør
- salt og pepper
- 8 dl kraft eller vann (erstatt gjerne 1 dl med rødvin el øl)
- Gulerot, timian og hvitløk
- Poteter, persillerot og smør til potetmos
- 1 ts rørte tyttebær i sausen
- 2 ss rømme i sausen
Steken krydres med salt og pepper, brunes først i panne eller jernkjele med smør eller olje og finhakket rødøk. Legges i ildfast form, hell på 5 (8) dl vann eller kraft. Stekes på 70 grader 8-10 timer (over natta) eller 100 grader til kjernetemp 65-70 grader dvs. steketid på inntil 4 timer. Hvis du ikke har steketermometer må du følge godt med på tiden. Husk at temperaturen også stiger litt mens steken hviler.
Steiken kan også tilbredes i gryte: krydres, brunes, hell på 5 (8) dl vann, erstatt gjerne med 1 dl øl eller rødvin, sett på lokket, trekkes på kokepunktet i ca 2 (2,5) timer.
La steken hvile i 25 min før oppskjæring mens du lager potetmos og koker gulerøttene:
- Vask og skrell gulrøttene. Kutt gulrøttene i staver. Skrell et hvitløksfedd og ha i. Kok gulrøttene til de er nesten møre i lettsaltet vann. Sil av vannet, kast hvitløksfeddet.
- Smelt 1 ss smør i en kasserolle og press gjerne over 2 ss appelsinsaft. Tilsett gulrøtter, 0,5-1 ts sukker og finhakket timian. Frés over sterk varme til gulrøttene er karamelliserte, dvs. at de har fått en gylden farge. Dryss over litt salt og pepper før servering.
- Kutt poteter og persillerot i terninger og kok til de er møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og damp dem litt så alt vann forsvinner. Mos med en potetmoser, stavmikser eller en solid gaffel. Bland inn 4 ss gårdssmør, 1 dl melk eller fløte og litt salt og pepper.
Lag saus slik: Ha i kraften fra steken og 2 gårdsrømme, kok opp, rør ut maizena eller hvetemel i litt kaldt vann i en kopp og rør den så inn i sausen. Smak til med en 1 ts tyttebær og litt salt og pepper. Server rørte tyttebær ved siden av.
Skaffe selv: Maizena el potetsmel (2 ss) til jevning av sjy, rødvin til sausen, eventuelt litt fløte el melk til potetmosen og 2 ss appelsinsaft eller sitronsaft til glaserte gulrøtter